Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Sat, 22 Feb 2020 17:05:37 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Növénybarátok figyelmébe: bonszai klub alakul Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3451-novenybaratok-figyelmebe-bonszai-klub-alakul-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3451-novenybaratok-figyelmebe-bonszai-klub-alakul-kecskemeten Növénybarátok figyelmébe: bonszai klub alakul Kecskeméten!

 

 

A Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör a Magyar-Japán Baráti Társaság segítségével felvette a kapcsolatot Katona Ervinnel, a nagy múltú Egyetemi Bonsai Club (EBC) elnökével, akit nemrég a Nemzeti Bonsai Gyűjtemény vezetésére is felkértek, hamarosan tehát megalakulhat a bonszai klub Kecskeméten.

Ültető közeg, drót, alakító szerszám mindenképpen szükséges lesz majd; ennek központi beszerzését a már meglévő egyéni felszerelésekkel vetik össze.

 

Fotó: Tóth-Szabó Balázs

 

BONSZAI KLUB

 

Első foglalkozás: 2020. március 21., 9:00

Időtartam: márciustól október végéig, alkalmanként 3-4 óra

Részvételi díj: Tizenöt jelentkező esetén 2.000,- /fő lesz az alkalmi részvételi díj. A Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör tagjai 15 % kedvezményt kapnak!

Jelentkezés: a kecskemet.aomori@gmail.com címen, „bonsai klub” tárgy megjelöléssel

 

A felkészüléshez ajánlják az EBC oldalát.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Sat, 22 Feb 2020 08:13:45 +0100
Kétezer tonna kártevő marad évente a nyakunkon a fecskék eltűnése miatt http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3450-ketezer-tonna-kartevo-marad-evente-a-nyakunkon-a-fecskek-eltunese-miatt http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3450-ketezer-tonna-kartevo-marad-evente-a-nyakunkon-a-fecskek-eltunese-miatt Kétezer tonna kártevő marad évente a nyakunkon a fecskék eltűnése miatt

 

 

 

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van!

Miközben az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is. A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát. Ezért is aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése, melynek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

 

 

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül 1 kg, muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kg, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van. Állománycsökkenésük megállítását, megfordítását mindenekelőtt a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel (ilyet otthon is készíthetünk), sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével érhetjük el. A lakosság a parti fecskéket is segítheti költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával.

 

 

Illegális fészekleverés bejelentése

A közvélekedéssel ellentétben a fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos! Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1–március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak. Költési időszakban, április 1–október 31. között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető! Fészekleverés esetén leggyorsabban és leghatékonyabban néhány soros e-mailben, lehetőleg okostelefonnal is készíthető bizonyító fotókkal együtt, tájékoztassuk a hatóságot! 

Bővebb információ és praktikus tanácsok a fecskevédelemről

 

Fotók: Orbán Zoltán (MME)

 

A baglyok is várják az emberi segítséget!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok, köztük 2020 év madara, az erdei fülesbagoly költését!

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is sok problémát okozó egereket és patkányokat.

Hiányukban ezek állományapasztását a házi- és társállatok mellet az emberre is veszélyes mérgezett csalik kihelyezésével kell megoldani. Egy erdei fülesbagoly évente ezernél is több rágcsálót fogyaszt el, a kisebb termetű bagolyfajok ezek mellett rengeteg kártevő rovart is, ezért nem mindegy, hogy lakott területeinken mennyi él, él-e egyáltalán ezekből a madarakból. Megtelepedésük egyik legfőbb akadályát gyakran a megfelelő fészkelőhelyek hiánya jelenti. A baglyok ugyanis nem tudnak fészket építeni, költésükhöz korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra; nagy testű harkályok odúira; varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeire; egyes fajoknak nyitott padlásokra van szüksége.

 

Fotó: Orbán Zoltán (MME)

 

Szerencsére ma már rendelkezünk azokkal az ismeretekkel, melynek köszönhetően számos madárfaj megtelepedését segíthetjük mesterséges fészkelőhelyekkel. Magyarország ugyanis a világ első országai között kezdte el széles körben alkalmazni, fejleszteni ezeket az 1905-ben, a Baranya megyei Kárászon megalakult Első Magyar Fészekodúgyárnak köszönhetően is.

Leggyakoribb baglyunk, az erdei fülesbagoly elfoglalja az ágvillába kihelyezett vesszőkosarat, de szívesen beköltözik fára, épületfalra rögzített, félig nyitott előoldalú vércseládákba is. A leginkább emberkövető gyöngybagoly templomok toronysüvegébe, padlásokra telepített költőládákkal, a kisebb testű kuvik és füleskuvik pedig az énekesmadarakéhoz hasonló, nagyméretű mesterséges odúkkal segíthető. A baglyoknak kirakott műfészkek, mesterséges odúk esetében alapelv, hogy ezekbe mindig kell száraz fű, hullott lomb (faforgács, gyöngykavics) fészekanyagot tenni, amibe a tojó alakítja ki a tojásoknak a fészekmélyedést.

 

Lehet-e árnyoldala a baglyok közelségének?

Azt sokan tudják, hogy a baglyok röpte – mivel éjjel aktív, ezért rendkívül jól halló zsákmányra vadásznak – teljesen zajtalan. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a baglyok némák. Az erdei fülesbagoly nászidőszakban például röptében tapsol, egyébként néma röptű szárnyait a teste alatt összecsapva kelt hangot. Udvarlási és kotlási időszakban nagyon jellegzetes az éjszakánként akár órákon át hallatott hívóhangja, a fiókák kirepülését követően pedig ez az eleségkérő "nyávogás". Amikor 5-6 fióka hallatja ezt a hangot egy-két héten át, éjszakáról éjszakára, napnyugtától napkeltéig, az bizony zavaró lehet. Korábban már minket is jól megtévesztettek ezzel! Csak az vágjon bele tehát a bagolycsalogató műfészkek kihelyezésébe, aki együtt tud élni ezekkel a hangokkal!

Részletek és gyakorlati tanácsok 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 21 Feb 2020 09:33:50 +0100
Nyerj páros belépőt a Konyhakiállításra! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3447-nyerj-paros-belepot-a-konyhakiallitasra http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3447-nyerj-paros-belepot-a-konyhakiallitasra Nyerj páros belépőt a Konyhakiállításra!

 

 

 

Konyhakiállítás 2020

 

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna, 1143 Budapest, Stefánia út 2.

Időpont: 2020. február 28. – március 1.

 

Színezd újra a konyhád!

A tökéletes konyha az önfeledt alkotás “oltára”, egy olyan központi helyiség az otthonodban, ami nem csupán alkalmas helyszín a főzésre, de további gasztronómiai kalandozásokra inspirál. Ezért fontos, hogy ne csak a funkcionalitást tartsd szem előtt álomkonyhád tervezésekor, hanem teret engedj személyiséged kibontakozásának. Bár a fehér konyha töretlen népszerűségnek örvend, érdemes kockáztatni! A merészebb stílus kedvelőinek izgalmas alternatívákat kínálhat az idei Konyhakiállítás, hiszen nem mindennapi vállalkozásra készülnek a szervezők. A kiállítás része lesz egy különleges enteriőr, ami a Pantone szakértői által az év színének választott Classic Blue árnyalatot kelti életre. Ám ha nem szeretnél túl messzire menni, akkor érdemes kicsiben kezdeni, és először a konyhai berendezéseket lecserélni egy-egy feltűnőbb darabra. Mit szólnál mondjuk a Dolce&Gabbana és a Smeg kreatív energiáiból született kisgépekhez? A magyar közönség először a Konyhakiállításon láthatja az ízig-vérig olasz „Sicily is my Love” névre keresztelt kollekció egyik darabját.

 

 

Gasztronómia a szabad ég alatt

És ha már mediterrán vizekre eveztünk, miért maradnánk a négy fal között? A szabadtéren való sütögetés, étkezés iránti rajongás egyidős az emberiséggel, így 2020-ra a teraszra költöző nappali után a konyha is helyet követel magának a szabad ég alatt. Tudtad, hogy az úgynevezett kültéri konyha jóval több, mint egy kerti grillező? Tulajdonképpen egy kompletten felszerelt nyitott konyhát jelent – hűtőszekrénnyel, mosogatóval, főzőlappal, nagy munkafelülettel. De milyen alapanyagokban, berendezésekben érdemes gondolkodni, ha kültéri konyhát tervez az ember? Az idei Konyhakiállításon testközelből szemügyre veheted kültéri álomkonyhádat.

 

 

Egy saját baristát otthonra?

A gasztronómia igazi rajongói nem elégszenek meg néhány fazékkal, serpenyővel és egy hőlégkeveréses sütővel. Az igényeket követve olyan eljárások és kellékek váltak elérhetővé, melyekkel saját otthonod mesterszakácsa lehetsz: karnyújtásnyira kerülnek a zamatos sous vide vagy éppen a hosszan, szárazon érlelt omlós húsok, a tökéletesre sütött kenyerek vagy éppen az egészséges, roppanós és vitaminban gazdag zöldségek. A kulináris élmények szerelmeseinek évről évre újabb ajtókat nyit ki a technológia fejlődése, a Konyhakiállítás látogatói pedig elsőként vehetik szemügyre a munkapult alá rejtett indukciós főzőlapot, a meleglevegős sütőt és a távolról vezérelhető intelligens konyhai nagygépek garmadáját. Idei nagy kedvencünk a már-már gondolatolvasó kávéfőző, mely egy applikáció segítségével ízlésvilágodhoz hangolja a kávét. Sőt, a családtagoknak külön profilja lehet, így mindenki a szája ízének megfelelő feketével indíthatja a reggelt. De ez csupán néhány példa: gyere el a Konyhakiállításra, és ismerkedj meg a 21. századi ember igényeit maradéktalanul kielégítő innovációkkal és multifunkcionális okoseszközökkel.

 

 

Sztárséfek, világutazók és a legnépszerűbb gasztrobloggerek egy helyen

Ízekből és illatokból idén sem lesz hiány: 2020-ban is várnak a gasztronómia világának legizgalmasabb hazai képviselői a Konyhakiállítás nagyszínpadán! Dobó Ági, Wossala Rozina, Borbás Marcsi, Mautner Zsófi, Fiala Borcsa, Steiner Kristóf, Jancsa Jani, Hokama San, Tóth Szilárd és Jókuti András mellett még sokan mások készülnek színpadi programokkal és bemutatókkal. Gyere, és less el pillanatok alatt összedobható kreatív és gyerekbarát fogásokat Dobó Ágitól, merülj el a vegán konyha ezerszínű és ízletes világába Steiner Kristóf jóvoltából, majd ismerkedj meg a pirított, gőzölt, főtt tésztabatyuk változataival Mautner Zsófival! Az egészséges, cukormentes desszertek most Iklódi Dóri konyhájából kerülnek elő, Borbás Marcsi pedig a tőle megszokott profizmussal a tradicionális fogásokat gondolja újra a modern konyhai eszközök segítségével. A Konyhakiállítás tökéletes alkalom arra, hogy tágítsd a látóteredet, dobj egy hátast Jancsa Jani ínycsiklandozó pizza ízvilágú hamburgerétől, és gondold újra a húsvéti sonkát Bereznay Tamás bemutatóján!

 

Ne távozz üres kézzel!

A nyeremények természetesen idén sem maradnak el, érdemes előre regisztrálni a Konyhakiállítás oldalán, mert fődíjként egy 2 millió Ft értékű egyedi konyhabútor is gazdára talál.

 

 

NYEREMÉNYJÁTÉK

 

Szabó Rita - Lakberendeződ jóvoltából Te is ott lehetsz a budapesti Konyhakiállításon, amelyre kisorsolunk 1 darab páros belépőt!

 

Nem kell mást tenned, mint

 • lájkolni a cikkhez tartozó bejegyzést,
 • megírni kommentben, kit vinnél magaddal a kiállításra!

 

A sorsolásról:

 • Minden játékos egy hozzászólással vesz részt a játékban.
 • Válaszként csak a feltett kérdésre adott választ fogadjuk el.
 • Az érvényes kedveléssel és hozzászólással rendelkezők között kisorsolunk 1 darab páros belépőt a budapesti Konyhakiállításra.
 • A játék időtartama: 2020. február 21-23.
 • Sorsolás: 2020. február 24-én, hivatalos sorsolás alkalmazással, a véletlenszerűség elve alapján.
 • A nyertest privát üzenetben értesítjük először, majd egy külön posztban is kihirdetjük.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Fri, 21 Feb 2020 07:45:06 +0100
Jövőre Magyarországon is betiltják az egyszer használatos műanyagokat! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3446-jovore-magyarorszagon-is-betiltjak-az-egyszer-hasznalatos-muanyagokat http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3446-jovore-magyarorszagon-is-betiltjak-az-egyszer-hasznalatos-muanyagokat Fotó: Freepik

 

 

A kormány minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel. Támogatják továbbá a vállalkozásokat az ilyen termékek fejlesztésére, gyártására.

Emellett lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot energiává alakítják át, hogy azt a magyar családok, magyar vállalkozások használhassák fel.

A tervekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt szerdán, Budapesten, a Klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik elemeként.

Forrás: MTI

 

 

Mit tehetsz addig is, hogy csökkentsd a műanyaghasználatot?

 

Járj saját vizespalackkal! Ebben a cikkben megmutattuk, hol töltheted újra Kecskeméten és az országban!

Itt arra adtunk tippeket (a műanyagmentes július kihívás kapcsán), hogyan lehet mindenféle hulladékot minimalizálni a háztartásban.

Részletesen taglaltuk azt is, hogyan működik Kecskeméten a szelektív hulladékgyűjtés.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 19 Feb 2020 19:57:29 +0100
Asszisztens 2.0 - Kecskeméten is sok kisgyermekes édesanya dolgozna virtuális asszisztensként http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3445-asszisztens-2-0-kecskemeten-is-sok-kisgyermekes-edesanya-dolgozna-virtualis-asszisztenskent http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3445-asszisztens-2-0-kecskemeten-is-sok-kisgyermekes-edesanya-dolgozna-virtualis-asszisztenskent Asszisztens 2.0 - Kecskeméten is sok kisgyermekes édesanya dolgozna virtuális asszisztensként

 

Orsolya kétgyermekes édesanyaként olyan munkát álmodott meg magának, ami igazítható a családi élethez, vagyis nem kell hajnalban keltenie a gyermekeit, késő délután értük tud menni az iskolába, és az sem okoz logisztikai káoszt, ha lebetegednek, vagy tanítási szüneten vannak. Korábban 14 éven keresztül a férje mellett tevékenykedett saját cégükben, ahol tulajdonképpen szinte ugyanúgy működött, mint egy virtuális asszisztens, csak akkor még nem tudta, hogy ennek ilyen szépen csengő megnevezése van.

Egyre nagyobb az igény az innovatív gondolkodású kisvállalkozások részéről egy olyan munkatársra, aki támogatja a vezető munkáját, mégsem kíván meg egy teljes, vagy egy részmunkaidős állást, hanem mindössze heti néhány órában, személyes jelenlét nélkül, az online térben végzi el a kijelölt feladatokat.

A virtuális asszisztensek szakosodhatnak képzettségük, tapasztalatuk, érdeklődési körüknek megfelelően, így nem feltétlenül azonosak tehát egy „virtuális titkárnővel” vagy “virtuális vezetői asszisztenssel”. A VA segíthet a marketingben, vállalkozás közösségi média csatornáinak menedzselésében, szervezet fejlesztésben, folyamatok automatizálásában, projekt menedzsmentben, HR területen, adminisztrációban, rendszerezésében, számlázásban, utalásban, prezentációk előkészítésében, találkozók vagy rendezvények lebonyolításában, webshopok és weboldalak tartalmi frissítésében és a felsorolás szinte végeláthatatlan. Számos területen bevethetők az internetes kereskedelemtől az oktatás-képzésen át, a marketingig.

 

Dudásné Sulik Orsolya - Brand Support - Virtuális Asszisztens Szolgáltatások

 

Mi NEM a virtuális asszisztens?

 • Nem chatbot, hanem hús-vér ember.
 • Nem adminisztrációs munkatárs, a túlnyomó többség felsőfokú végzettségű és egy vagy több szakterületen szakmailag elismert.
 • Nem alkalmazott, hanem üzleti partner.

 

Milyen a jó VA?

Elengedhetetlen, hogy hajlandó legyen a folyamatos tanulásra és fejlődésre, illetve hogy vállalkozói szemlélettel rendelkezzen.

 

Melyek a virtuális asszisztens legjobb szoftver-barátai?

A feladatrendező alkalmazások, a levelezőrendszerek, a Drive-dokumentumok, a Google Cégem, de az sem árt, ha a virtuális asszisztens konyít kicsit a kép- és videószerkesztéshez, a közösségi média felületeihez, a keresőoptimalizáláshoz és a lista szinte bármeddig bővíthető, kinek mihez van affinitása, előképzettsége, tanulási kapacitása.

 

 

A modern technika és applikációk segítségével könnyen áthidalhatók a földrajzi akadályok, ezért Orsolyának is akadnak üzleti partnerei az ország több pontjáról, nemcsak Kecskemétről és környékéről. Az ügyfélszerzéshez szerinte éppoly elengedhetetlen a folyamatos online jelenlét több platformon (Facebooktól a Linkedinig), mint az offline networking, a szakmai rendezvényeken való részvétel. Az ő meglátása, hogy a gördülékeny együttműködés alapja, hogy személyesen is ismerje üzleti partnerét, noha a munka zöme természetesen a virtuális térben zajlik.

A virtuális asszisztens dolgozhat óra vagy projekt alapon, mindez megegyezés kérdése. Orsolyának - csakúgy, mint a legtöbb virtuális asszisztens esetében - az óraszám mérésében egy időmérő applikáció van segítségére, így partnere számára is könnyedén átlátható, mi mindennel és mennyit foglalkozott.

Annak, aki kacérkodik a gondolattal, hogy virtuális asszisztensként dolgozzon, Orsolya azt javasolja, érdemes csatlakozni a VAM - Virtuális Asszisztensek Magyarországon csoporthoz, ugyanis ők ingyenes leckékkel, közös tudásbázissal segítik elsajátítani az alapokat, továbbá keres-kínál csoporttal igyekeznek összehozni a virtuális asszisztenseket a cégekkel.

 

Ha szeretnél többet tudni a munka és magánélet összeegyeztetéséről, kövesd a Család- és Karrierpont Facebook oldalát!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 19 Feb 2020 18:04:23 +0100